Bushy tailed jird

I det vilda förekommer Bushy tailed jirden i Östra Egypten, Sinai, Sydöstra Israel, Jordanien och i närheten av Riyad i centrala Saudi Arabien.

De lever i torra och klippiga områden med solid jord. De bygger sina hålor under stenar, överhängande kanter och klippor. Detta medför att de är mycket goda klättrare. De anses vara nattligt aktiva djur, men i fångenskap kan de ses även på dagtid.

Utseende
En Bushy tailed jirds kroppslängd är ca 10-12 cm med en ca 13-16 lång svans. I fångenskap väger de ca 80-95 gr medan de i det vilda bara kommer upp i ca 45 gr.

Deras huvud är långt och smalt med extremt långa vita och svarta morrhår, de har runda ögon och ganska stora öron. Kroppen blir bredare mot svansen, med andra ord har de breda höfter. Bakbenen är mycket långa och smala. Fotsulorna på baktassarna är nakna. Klorna är mycket ljusa i färgen.

Pälsen är gulaktig med ganska mycket svart tipping. Pälshåren är blågrå närmast huden och det följs av ett gult band och de flesta slutar i en svart topp. Ner mot sidorna minskar tippingen och magen har en ren vit färg. Det finns en klar linje mellan pälsen på ryggen och magen. Öronen har en mellangrå färg och det finns lite vita hårstrån bakom dem. Hårstråna på svansen är brungrå och tofsen är oftast vit. Storleken på den vita tofsen varierar mycket. Den kan vara allt från ett par centimeter till nästan ingenting alls. Mer än halva svansen är täckt av långa hårstrån som står ut på ett fjäderliknande sätt och gör svansen buskig. De flesta av djuren bär ofta sin svans krökt upp på ryggen.

Reproduktion
Bushy tailed jird är könsmogna när de är ca 3 månader gamla. De kan producera sin första kull när de är 4 månader, men i fångenskap klarar så unga honor oftast inte av att ta hand om sina ungar. Dräktigheten varar ca 21 dagar och kullstorleken varierar mellan 2-9 stycken, men det vanligast är 3-4 stycken. De kan bli 4-5 år i fångenskap.

Skötsel och uppförande i fångenskap
Det är bäst att ha Bushy tailed jirds i ett akvarium eller terrarium. De gillar att klättra så de behöver ha tillgång till saker att klättra på, som grenar, stenar mm. De behöver också tillgång till ett sandbad. Utan regelbundna sandbad blir deras päls fet och isolerar sämre. De är mycket aktiva djur och rör sig mycket. De behöver därför tillräckligt med utrymme för det. De absoluta minimåtten för ett akvarium för ett par Bushy tailed jirds är 60×40 cm, med en minimum höjd av 30-40 cm, men det är inget som hindrar att man har ett större akvarium. De är mycket nyfikna, vänliga och intelligenta. De är även mycket snabba och bra på att hoppa. Till skillnad från många andra gerbil/jird arter så är det relativt lätt att introducera främmande Bushy tailed jirds för varandra.

De reproducerar sig väl i fångenskap, jämförbart med den Mongoliska gerbilen, men om akvariet/terrariet blir överbefolkat så föder de inte upp sina ungar längre och kannibalism kan inträffar. Man ska undvika att hantera ungarna de första dagarna efter födseln för att öka deras chanser till överlevnad.

Man kan ge Bushy tailed jirds samma mat som andra gerbilerarter dvs hamstermat och olika fröblandningar. De behöver däremot ha lite mer protein än gerbiler. Det kan man ge dem i form av hirs, torrfoder för katt, torkat kött eller mjölmaskar. Lite frukt och grönt uppskattas också ett par gånger i veckan. De behöver en kalksten i buren. De måste alltid ha tillgång till färskt vatten och jämförelsevis så dricker de lite mer än mongoliska gerbiler.

Bushy tailed jirds är relativt lätta att få tama, men räkna inte med att dessa aktiva djur ska sitta still när de hanteras. När de är vana vid att hanteras kommer de gärna fram och äter godbitar ur handen.

Som burmaterial kan man använda vanligt spån eller aspspån och även extra bomaterial såsom hushållspapper eller pappersservetter. Ett hus i trä att bo i behövs, gärna med flera in- och utgångar.